söndag 30 december 2018

Omsorgsnämnden 9 oktober

Dagens nämnd inleddes med två informationspunkter. Den första punkten bestod av en genomgång av Socialstyrelsens brukarundersökning inom äldreomsorgen. Undersökningen har genomförts både inom hemtjänsten och på vård- och omsorgsboendena. Inom hemtjänsten låg svarsfrekvensen på 59 % av det totala brukare inom hemtjänsten. Av de svar som avgivits var 44 % avgivna av någon annan än den äldre själv. Resultaten ligger i linje med tidigare års utfall för kommunen. Det innebär fortsatt goda omdömen om personalen medan problemen kvarstår med en hög grad av upplevd ensamhet. Det finns även förbättringsmöjligheter när det gäller självbestämmandet. Vid en jämförelse med grannkommunerna och rikssnittet avviker inte Vellinge från dessa. Motsvarande enkäter för vård- och omsorgsboendena visar på liknande resultat. 54 % i svarsfrekvens av totala antalet boende med 58 % svar utförda av någon annan än den äldre själv. Även på boendena är brukarna nöjda med personalen men har en hög grad av upplevd ensamhet. Lite förändringar jämfört med föregående år är att de anhöriga upplever samarbete med boendena som sämre fungerande medan nöjdheten med måltiderna ökat. Inte heller för vård- och omsorgsboendena avviker Vellinge från grannkommunerna och rikssnittet. Slutligen informerade vård- och omsorgschefen om att det vid rutinundersökningar inför en ombyggnation hade konstaterats förhöjda halter av hälsovådliga ämnen i innemiljön på Eskilsgården. Undersökningsutfallet hade skickats till Yrkesmedicin i Lund för expertutlåtande.

Nästa ärende av intresse var sammanställningen av öppna jämförelser IFO 2017. I rapporten som bildade underlag för ärendet hade resultaten för kommunen jämförts med Lomma och Danderyd bara. Det är ett alldeles för litet underlag för att kunna dra några större slutsatser. Urvalet har endast baserats sig på antalet invånare samt kostnaden för IFO i kr/invånare. Några förbättringsmöjligheter konstaterades dock. Det som ska granskas och utvärderas är vad som påverkar handläggningstiderna inom missbruksvården och ekonomiskt bistånd. En särskilt faktor som ska tas med i utvärderingen är ifall organisationsstrukturen påverkar handläggningstiderna. Förutom handläggningstiderna ska en granskning ske ifall bedömningsverktyget ESTER används som det ska efter genomförd utbildning.

Nästa ärende av intresse av revidering av regler för kö och tilldelning av omsorgslägenheter/trygghetslägenheter. Detta har varit lite av en följetong i nämnden sedan hösten 2014. I en stressad situation med alldeles för lite vård- och omsorgsplatser i förhållande till behovet infördes begränsningsregler för att komma i anspråk för en omsorgslägenhet/trygghetslägenhet. Begränsningsreglerna innebar att det krävdes ganska omfattande hemtjänst i form av hjälp med aktiv daglig livsföring. Med tanke på den låga omsättningen på dessa lägenheter hade många hösten 2014 väntat ganska länge på en lägenhet med vissa förutsättningar som nu plötsligt ändrades för att styret inte hade haft förmåga att planera i förväg när det gäller vård- och omsorgsboende. Liberalerna röstade emot det. Sedan gick åren fram till att Omtankens hus blev klart tidigt i våras. Där har omsorgslägenheter byggts. Under 2017 hade det färdigställts nya trygghetslägenheter på Almgården i Vellinge. Där hade det visat sig att de regler som införts 2014 ledde till att lägenheterna inte blev uthyrda. Därför gjordes en tillfällig sänkning av kraven för att få en lägenhet vilket gjorde att de slutligen blev uthyrda. Mot den bakgrunden, samt det faktum att omsorgslägenheterna på Omtankens hus gick trögt att hyra ut, föreslog tjänstemännen i våras att det hårda regelverket skulle kompletteras med en möjlighet att backa ifall det bedömdes nödvändigt. Liberalerna yrkade då på att kraven skulle sänkas redan i våras för att undvika att personer som ställde sig i kö enligt ett visst regelverk skulle se lägenheter tilldelas till andra personer enligt ett annat regelverk samt att kunna återgå till de krav som gällde före hösten 2014. Moderaterna sa nej till det då. Vid denna nämnden hade dock Moderaterna kommit till insikt att jag hade rätt i våras och sänkte kraven till 75 år, skriven i kommunen sedan ett år samt pågående beslut om hemtjänstinsats. Det räcker därmed med ett trygghetslarm. Då är regelverket tillbaka på ruta ett. Vi får så hur länge det håller denna gång. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar